Päihdepalvelut pääkaupunkiseudulla
Oheen on kerätty tietoa ja linkkejä pääkaupunkiseudun päihdepalveluista. Pääkaupunkiseutulaisille tarkoitetut yhteiset palvelut ja Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten oman kunnan asiakkaille tarkoitetut palvelut on listattu erikseen. Tietoa Tukikohta ry:n tarjoamista palveluista löydät täältä.
Koko pääkaupunkiseutu
Neuvontapalvelut
- Päihdeneuvontapalvelut – soita ilmaiseksi 24/7 puh. 0800 900 45, palvelu on tarkoitettu päihdeongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen.
- Terveys- ja sosiaalineuvontapisteet –terveysneuvontaa, mm. tietoa tartuntataudeista ja hoitopaikoista, mahdollisuus vaihtaa käytetyt ruiskut ja neulat puhtaisiin, hiv- ja hepatiittitestaus, haavojen hoito ym.
- Tukikohta ry:n palveluohjaus päihteitä käyttäville
- Päihdeasiamies – Päihdeasiakkaiden edunvalvoja, joka auttaa päihdepalveluihin liittyvissä asioissa.
- Kotipesän yksilökeskustelut – Suomen Valkonauhaliiton neuvontapalvelu- Apua ja tukea vaikeissa elämäntilanteissa (esim. masennus, jännittäminen, päihde- tai ihmissuhdeongelmat)
- Päihdelinkki - Neuvontapalvelu, joka tarjoaa päihteiden käyttöön ja riippuvuuteen liittyvää verkkoneuvontaa nimettömästi ja maksutta niin päihteiden käyttäjille kuin läheisillekin. Vastaajina on sekä päihdealan ammattilaisia että koulutettuja kokemusasiantuntijoita.
Päiväkeskukset ja maksuttomat ryhmät
- Avoimet ovet -kohtaamispaikka
Tukikohta ry:n matalan kynnyksen kohtaamispaikka päihteiden käyttäjille ja heidän läheisilleen. Tarjolla mm. lämmin ateria ja mahdollisuus jutella työntekijän kanssa, lukea päivän lehdet ja pelata. Kohtaamispaikassa asiointi ei vaadi päihteettömyyttä. - Symppikset
Symppikset ovat matalan kynnyksen päiväkeskuksia, jotka tukevat mielenterveys- ja päihdeongelmaisten arkista selviytymistä ja tarjoaa vertaistukea ja mielekästä toimintaa arkeen. Päiväkeskukset sijaitsevat Itäkeskuksessa ja Kontulassa.
- Elämäntaitoryhmä
Tukikohta ry:n maksuton ryhmä yli 18-vuotiaille päihteitä käyttäville, jotka haluavat muuttaa elämäänsä tavalla tai toisella. - Kumppanuustalo Harjula
Sörnäisissä sijaitseva päihteetön kohtaamispaikka. Kohtaamispaikka tarkoitettu päihderiippuvaisille henkilöille, jotka ovat päättäneet lopettaa päihteiden käytön, sekä heidän läheisilleen. - Vihreä keidas
Kristillinen päiväkeskus, joka auttaa vaikeuksissa olevia ihmisiä päihteettömään elämään. - Askel – päihteetön kohtaamispaikka
Matalan kynnyksen päiväkeskus Espoon keskuksessa. Tukea arjessa selviämiseen, elämäntavan muutokseen ja päihteettömyyteen. - Villa Sture
Päihteetön kohtaamispaikka Helsingin Alppiharjussa. - Osis
Vertaistoimintaa, vertaisryhmiä ja matalan kynnyksen Tsemppis-kahvila Sörnäisissä.
- Mesta
Kipinä ry:n Mesta on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jonka ovet ovat avoinna päihteitä käyttäville ja päihdemaailmassa eläville ihmisille.
- Raittila – päihteetöntä vertaisuutta Herttoniemessä
Raittila tarjoaa vertaisuutta toimintakykyisille ja aktiivisuutta haluaville päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Mukaan ovat tervetulleita kaikki, jotka kaipaavat aktiivista toimintaa ja yhdessä oloa iltaisin sekä viikonloppuisin.
- Kallion Elokolo on matalan kynnyksen päihteetön kohtaamispaikka, jonne kaikki ovat tervetulleita
- Kontulan Elokolo on matalan kynnyksen päihteetön kohtaamispaikka, jonne on helppo tulla
Helsinki
Huumeiden käyttäjien laitoskatkaisuhoitoon hakeudutaan Päihde- ja psykiatrian klinikan, päihdepoliklinikoiden (entisten A-klinikoiden) tai nuorisoasemien tekemän hoidontarpeen arvioinnin kautta.
- Terveysneuvontapuhelin (09) 310 10023. Terveysneuvontaa ja ohjausta palveluihin hakeutumiseen. Avoinna ympäri vuorokauden.
- Helsingin kaupungin päihdepoliklinikat
- Nuorisoasema. Tarjoaa matalalla kynnyksellä palveluita 13–23-vuotiaille päihteillä, pelaamisella tai lievillä mielenterveyden häiriöillä oireileville nuorille ja heidän läheisilleen.
- Jelppi. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset sekä kokemusasiantuntija auttavat päihdeongelmissa ja tulevat avuksesi sinne, missä sinä olet. Suunnattu 18 vuotta täyttäneille.
- Huume- ja lääkevieroitus avohoidossa
- Laakson vieroitushoito-osasto (ympärivuorokautinen vieroitushoito)
- Auroran vieroitushoito-osasto (ympärivuorokautinen vieroitushoito)
- Opioidikorvaushoidon arviointipoliklinikka
- Päihdehuollon jälkikuntoutus
Avokuntoutus (oman kunnan maksusitoumuksella)
- Päihdepalvelujen avokuntoutus (Helsingin kaupunki)
- Ryhmämuotoinen avokuntoutus (Helsingin kaupunki)
- Jälkipolku (Tukikohta ry)
Laitoskuntoutus (oman kunnan maksusitoumuksella)
- Tervalammen kartano kuntoutuskeskus (Helsingin kaupunki)
- Päihdesairaala (A-klinikka Oy)
- Kankaanpään A-koti (VAK ry)
Espoo
- Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen päihdepalvelut, esimerkiksi terveysneuvonta, selviämishoito, vieroitushoito ja opioidikorvaushoito.
- Nuorten palvelut – (A-klinikka Oy) Apua 13-28 -vuotiaille esimerkiksi päihde- tai mielenterveysongelmiin, ongelmiin kotona, koulunkäynnissä tai kavereiden kanssa, netti- ja peliriippuvuuteen tai käyttäytymisen ongelmiin (rajattomuus, aggressiivisuus).
- Jälkipolku (Tukikohta ry)
Vantaa
- Vantaan ja Kerava hyvinvointialueen päihdepalvelut, esimerkiksi terveys- ja sosiaalineuvontapalvelut, yksilö- ja ryhmähoidot, kuntouttavat laitospalvelut, opioidikorvaushoito ja vieroitushoito.
- Jälkipolku (Tukikohta ry)
Kauniainen
- Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen päihdepalvelut, esimerkiksi terveysneuvonta, selviämishoito, vieroitushoito ja opioidikorvaushoito.