Päihdepalvelut pääkaupunkiseudulla

Oheen on kerätty tietoa ja linkkejä pääkaupunkiseudun päihdepalveluista. Pääkaupunkiseutulaisille tarkoitetut yhteiset palvelut ja Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten oman kunnan asiakkaille tarkoitetut palvelut on listattu erikseen. Tietoa Tukikohta ry:n tarjoamista palveluista löydät täältä.

Koko pääkaupunkiseutu

Neuvontapalvelut
Päihdeneuvontapalvelut – soita ilmaiseksi 24/7 puh. 0800 900 45, palvelu on tarkoitettu päihdeongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen.
Terveys- ja sosiaalineuvontapisteet –terveysneuvontaa, mm. tietoa tartuntataudeista ja hoitopaikoista, mahdollisuus vaihtaa käytetyt ruiskut ja neulat puhtaisiin, hiv- ja hepatiittitestaus, haavojen hoito ym.
Tukikohta ry:n palveluohjaus päihteitä käyttäville
Päihdeasiamies – Päihdeasiakkaiden edunvalvoja, joka auttaa päihdepalveluihin liittyvissä asioissa.
Kotipesän yksilökeskustelut – Suomen Valkonauhaliiton neuvontapalvelu- Apua ja tukea vaikeissa elämäntilanteissa (esim. masennus, jännittäminen, päihde- tai ihmissuhdeongelmat)

Päiväkeskukset ja maksuttomat ryhmät
Avoimet ovet -kohtaamispaikka
Tukikohta ry:n matalan kynnyksen kohtaamispaikka Sörnäisissä päihteiden käyttäjille ja heidän läheisilleen. Tarjolla mm. lämmin ateria ja mahdollisuus jutella työntekijän kanssa, lukea päivän lehdet ja pelata. Kohtaamispaikassa asiointi ei vaadi päihteettömyyttä.
Symppikset
Symppikset ovat matalan kynnyksen päiväkeskuksia, jotka tukevat mielenterveys- ja päihdeongelmaisten arkista selviytymistä ja tarjoaa vertaistukea ja mielekästä toimintaa arkeen. Päiväkeskukset sijaitsevat Itäkeskuksessa ja Kontulassa.
Elämäntaitoryhmä
Tukikohta ry:n maksuton ryhmä yli 18-vuotiaille päihteitä käyttäville, jotka haluavat muuttaa elämäänsä tavalla tai toisella.
Kumppanuustalo Harjula
Sörnäisissä sijaitseva päihteetön kohtaamispaikka. Kohtaamispaikka tarkoitettu päihderiippuvaisille henkilöille, jotka ovat päättäneet lopettaa päihteiden käytön, sekä heidän läheisilleen.
Vihreä keidas
Kristillinen päiväkeskus, joka auttaa vaikeuksissa olevia ihmisiä päihteettömään elämään.
Askel – päihteetön kohtaamispaikka
Matalan kynnyksen päiväkeskus Espoon keskuksessa. Tukea arjessa selviämiseen, elämäntavan muutokseen ja päihteettömyyteen.
Villa Sture
Päihteetön kohtaamispaikka Helsingin Alppiharjussa.
Osis
Vertaistoimintaa, vertaisryhmiä ja matalan kynnyksen Tsemppis-kahvila Sörnäisissä.
Mesta
Kipinä ry:n Mesta on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jonka ovet ovat avoinna päihteitä käyttäville ja päihdemaailmassa eläville ihmisille.
Raittila – päihteetöntä vertaisuutta Herttoniemessä
Raittila tarjoaa vertaisuutta toimintakykyisille ja aktiivisuutta haluaville päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Mukaan ovat tervetulleita kaikki, jotka kaipaavat aktiivista toimintaa ja yhdessä oloa iltaisin sekä viikonloppuisin.
Kallion Elokolo on matalan kynnyksen päihteetön kohtaamispaikka, jonne kaikki ovat tervetulleita
Kontulan Elokolo on matalan kynnyksen päihteetön kohtaamispaikka, jonne on helppo tulla

Helsinki

Huumeiden käyttäjien laitoskatkaisuhoitoon hakeudutaan Päihde- ja psykiatrian klinikan, päihdepoliklinikoiden (entisten A-klinikoiden) tai nuorisoasemien tekemän hoidontarpeen arvioinnin kautta.

Terveys- ja sosiaalineuvontapisteet (HDL ja Helsingin kaupunki) Terveys- ja sosiaalineuvontapisteet suonensisäisiä huumeita käyttäville. Tarjolla terveysneuvontaa mm. tietoa tartuntataudeista ja hoitopaikoista sekä mahdollisuus vaihtaa käytetyt ruiskut ja neulat puhtaisiin.
Terveysneuvontapuhelin (09) 310 10023. Terveysneuvontaa ja ohjausta palveluihin hakeutumiseen. Avoinna ympäri vuorokauden.
Helsingin kaupungin päihdepoliklinikat
Helsingin päihdepoliklinikoiden ryhmiä
Nuorisoasema. Tarjoaa matalalla kynnyksellä palveluita 13–23-vuotiaille päihteillä, pelaamisella tai lievillä mielenterveyden häiriöillä oireileville nuorille ja heidän läheisilleen.
• Huume- ja lääkevieroitus avohoidossa
Laakson vieroitushoito-osasto  (ympärivuorokautinen vieroitushoito)
• Auroran vieroitushoito-osasto (ympärivuorokautinen vieroitushoito)
Opioidikorvaushoidon arviointipoliklinikka
Päihdehuollon jälkikuntoutus

Avokuntoutus (oman kunnan maksusitoumuksella)
• Päihdepalvelujen avokuntoutus (Helsingin kaupunki)
Ryhmämuotoinen avokuntoutus (Helsingin kaupunki)
• Jälkipolku (Tukikohta ry)
• Korvaushoidon Jälkipolku (Tukikohta ry)

Laitoskuntoutus (oman kunnan maksusitoumuksella)
Tervalammen kartano kuntoutuskeskus (Helsingin kaupunki)
Päihdesairaala (A-klinikka Oy)
Kankaanpään A-koti (VAK ry)

Espoo

• Espoon mielenterveys- ja päihdepalvelut (EMPPU) – Ajanvaraus, kiireellinen ja kiireetön hoito, vieroitushoito, selviämisasema, korvaushoito, huumeiden käyttäjien terveysneuvonta ja puhtaiden ruiskujen ja neulojen vaihto, asumispalvelut.
Nupoli – Espoon nuorisopoliklinikka. Keskusteluapua ja ohjausta elämän pulmatilanteisiin 13- 22-vuotiaille nuorille ja heidän perheilleen
Nuorten palvelut – (A-klinikka Oy) Apua 13-28 -vuotiaille esimerkiksi päihde- tai mielenterveysongelmiin, ongelmiin kotona, koulunkäynnissä tai kavereiden kanssa, netti- ja peliriippuvuuteen tai käyttäytymisen ongelmiin (rajattomuus, aggressiivisuus).
• Jälkipolku (Tukikohta ry)
• Korvaushoidon Jälkipolku (Tukikohta ry)

Vantaa

Tikkurilan ja Martinlaakson päihdepoliklinikka – Päihdeklinikoille voi hakeutua täysi-ikäinen alkoholi- tai lääkeongelmainen tai hänen läheisensä.
Huumeiden käyttäjien terveys- ja sosiaalineuvonta VINKKARI
Tarjolla terveysneuvontaa mm. tietoa tartuntataudeista ja hoitopaikoista, mahdollisuus vaihtaa käytetyt ruiskut ja neulat puhtaisiin
 Liikkuva terveysneuvontayksikkö (Hoiva) suonensisäisiä huumeita käyttäville (palveluihin kuuluvat ruiskujen ja neulojen vaihto, pienet terveydenhuollon toimenpiteet ja palveluohjaus.
Vantaan nuorten keskus NUPPI (alle 21-vuotiaille ja heidän läheisilleen)
Myyrmäen päihdepoliklinikka Täysi-ikäisten vantaalaisten huumeiden käyttäjien ja heidän läheistensä hoidon tarpeen arviointi sekä avohoito- ja kuntoutuspalvelut, mm. korvaushoito.
 Vieroitushoito
 Laitoskuntoutus
 Kokemusasiantuntijan vastaanotto
Mahdollisuus keskustella luottamuksellisesti kokemusasiantuntijan kanssa ja kysyä neuvoa, jos oma tai läheisen päihteiden käyttö huolestuttaa.
 Jälkipolku (Tukikohta ry)
• Korvaushoidon Jälkipolku (Tukikohta ry)

Kauniainen

Kauniaisten päihdepalvelut

Tietoa sivustolla käytettävistä evästeistä