Vuoden 2019 toukokuussa järjestettävillä Päihdepäivillä halutaan panostaa erityisesti lastensuojeluun ja läheistyöhön. Molemmilla teemoilla on omat opintopolkunsa, joten tapahtumassa voi uppoutua aiheeseen toden teolla. Luvassa on ohjelmasisältöä esimerkiksi lasten oikeuksista päihdetyössä, vanhemmuuden tuesta sekä lastensuojelusta.

– Lapset jäävät usein näkymättömiin, kun puhutaan päihdeaiheista. Esimerkiksi äskettäin voimaan tulleessa alkoholilaissa monet muut teemat nostettiin esiin, mutta lapsivaikutukset jäivät sivuosaan. Päihdepäivillä voimme tuoda lapset keskiöön ja kehittää lastensuojelutyötä sanoo Pia-Lisa Sundell, Barnavårdsföreningen i Finland ry:n toiminnanjohtaja.

Läheistyön opintopolun seminaareissa läheistyötä käsitellään monipuolisesti. Läheiset tarvitsevat apua, mutta he ovat omien voimavarojensa salliessa myös tärkeä resurssi päihdeongelmaisen tukemisessa. Onkin tärkeää lisätä ymmärrystä läheisten erityisistä tuen tarpeista, jotta ne osataan tunnistaa paremmin palvelujärjestelmässä. Läheistyötä käsitellään opintopolun neljässä seminaarissa, joita suunnittelemassa ovat Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston jäsenet sekä muut asiantuntijat.

– Haluamme osaltamme tuoda osaamisemme läheisten tukemisesta Päihdepäivien käyttöön. Lähiomaisen päihteiden käyttö voi vaikeuttaa vakavasti jaksamista ja arjessa selviytymistä. Voi myös olla, että läheisen kaikki voimavarat menevät päihteitä käyttävän perheenjäsenen auttamiseen. Moni ei uskalla hakea apua itselleen, koska kärsii häpeän ja syyllisyyden tunteista. Toisaalta palvelujärjestelmässä ei välttämättä osata kohdata läheistä, koska palvelujärjestelmä näkee ensisijaisena asiakkaana päihdeongelmaisen, kertoo Ron Furman, Tukikohta ry:n toiminnanjohtaja.

Päihdepäiville osallistui viime toukokuussa 1400 sosiaali- ja terveysalan osaajaa ja asiantuntijaa sekä vertaista. Seuraava tapahtuma järjestetään Helsingin Kulttuuritalolla 8.-9.5.2019. Luvassa on yli kaksikymmentä seminaaria päihdetyöstä, päihdepolitiikasta sekä päihdekasvatuksesta.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston yhteistä ohjelmasuunnittelua luotsaa jo neljännen kerran Koulutus Elämään -säätiön toiminnanjohtaja Sami Teikko.

– Päihdepäivät on loistava tapahtuma oman osaamisen päivittämiseen, verkostojen ylläpitoon ja oppimiseen. Päihdepäivillä on ohjelmaa sekä ehkäisevästä työstä että hoitotyöstä, minkä lisäksi tapahtumassa pääsee myös perehtymään päihdepolitiikkaan ja -rakenteisiin. Lämpimästi tervetuloa Suomen suurimpaan päihdeaiheiseen tapahtumaan!

 

Lisätiedot:

Sami Teikko, toiminnanjohtaja, Koulutus Elämään -säätiö
Päihdepäivien suunnitteluryhmän puheenjohtaja, puh. 040 063 8863

Ron Furman, toiminnanjohtaja, Tukikohta ry
puh. 040 820 2564

Pia-Lisa Sundell, toiminnanjohtaja, Barnavårdsföreningen i Finland rf
puh. 040 5019 105

Tietoa sivustolla käytettävistä evästeistä