Osis – vertaisten osallisuutta vahvistamassa

Osiksen toiminnassa rakennetaan vertaistoimintaa päihdemaailmaan. Tarkoituksena on tavoittaa huumeita käyttäviä, korvaushoidossa olevia tai kuntoutuvia ihmisiä ja kouluttaa heistä vertaistoimijoita, jotka tekevät vertaistyötä Osiksen vertaisvuoroissa tai omassa elinpiirissään.

Niin kuntoutuville kuin aktiivisesti päihteitä käyttäville ihmisille tarjotaan voimaannuttavaa koulutusta arjen hallinnasta ja vertaistoimijuudesta. Vertaisia tuetaan ja kannustetaan vertaisena toimimiseen sekä itsenäisesti että ammattilaisen rinnalla. Tarkoituksena on ohjata palveluiden ulkopuolella olevia palveluiden ja tuen piiriin. Naisvertaisille on tarjolla hyvinvointia vahvistavaa toimintaa naiserityisellä työotteella. Kaikista vertaisista pidetään huolta monin tavoin, esimerkiksi virkistys- ja leiritoiminnalla.

Osiksessa yhteistyökumppaneina toimivat A-klinikkasäätiö ja Tukikohta ry. Toiminnalla on STEA:n jatkuva toiminta-avustus. STEA tukee toimintaa Veikkauksen tuotoilla.

Miten pääsen mukaan?

Osiksessa pyörii kaksi ryhmää Verto-tiimi ja VeryNais-ryhmä sekä matalan kynnyksen Tsemppis-kahvila ja etsivä työ. Mukaan voi tulla saapumalla paikalle tai ottamalla yhteyttä työntekijään. Toiminta on tarkoitettu sinulle, joka elät tai olet elänyt päihdemaailmassa ja olet kiinnostunut vertaisuudesta.

Emme vaadi toiminnassamme päihteettömyyttä tai raitistumista, mutta olethan ryhmäkunnossa/asiointikunnossa tullessasi mukaan toimintaamme, näin meillä kaikilla on mukavaa toimia yhdessä. Kahvila ja ryhmätoiminta tapahtuu tiloissamme Hakaniemessä, osoitteessa Näkinkuja 4.

Toiminta

Tsemppis-kahvilassa saat tukea asioiden hoitamiseen ja elämänhallintaan. Kahvilassa voi juoda kupposen kuumaa, lukea päivän lehdet ja saada työntekijöiltä apua asioiden hoitamiseen ja oman elämäntilanteen selkiyttämiseen. Kahvilassa on käytössä tietokone, tulostin-kopiokone-skanneri sekä puhelin asiointikäyttöön. Mahdollisuus myös varata yksilöaikoja työntekijältä. Vapaaehtoinen akupunktio-ryhmä kokoontuu torstaisin klo 13-14 Tsemppis-kahvilan aikana. Tsemppiksessä päivystää myös eri yhteistyökumppaneita: esimerkiksi Asunnottomien palveluohjaaja Sininauhasäätiön Aimo-työstä on tavattavissa kahden viikon välein kahvilassa. Tsemppiksen aukioloajat maanantaisin ja torstaisin klo 12-15. Voit tulostaa kahvilan esitteen täältä.

Verto-tiimi on tarkoitettu päihdemaailmassa toimiville vertaisille. Verto-tiimi tarjoaa koulutusta vertaisena toimimiseen, mahdollisuuden jakaa kokemuksiaan sekä voimaantua ja virkistyä hyvässä porukassa! Ryhmä kokoontuu parittomien viikkojen keskiviikkoisin klo 12-15. Voit tulostaa Verto-tiimin esitteen täältä.  

VeryNais-ryhmä on naisvertaisille suunnattua ryhmätoimintaa. Ryhmässä pääset keskustelemaan naiseudesta ja päihteisiin liittyvistä asioista, ja saat vertaistukea muilta naisilta. Tarjolla on myös syötävää ja naiseutta tukevaa ja hyvinvointia vahvistavaa tekemistä kuten hemmottelua. Ryhmä kokoontuu parillisten viikkojen keskiviikkoisin klo 12-15. Voit tulostaa VeryNais-ryhmän esitteen täältä.

Etsivä työ ja vertaisvuorot
Voit törmätä Osiksen etsivän työn työntekijään myös kadulla tai matalan kynnyksen palveluissa. Etsivän työn tarkoituksena on jalkautua kohtaamaan päihteitä käyttäviä ihmisiä, jotka ovat palveluiden ulkopuolella ja ohjaamaan heitä palveluihin sekä Osiksen toimintaan. Vertaisilla on mahdollista tehdä etsivän työn vuoroja yhdessä Osiksen työntekijän kanssa tai toimia Tsemppis-kahvilassa kahvilavuorossa. Vertaisvuoroihin etsivään työhön ja kahvilaan on mahdollista päästä käymällä verto-tiimeissä.

Vaikuttaminen

Osiksessa tehdään aktiivisesti vaikuttamis- ja kouluttamistyötä vertaistoiminnasta, vertaisten ja ammattilaisten yhteistyöstä sekä haittoja vähentävästä päihdetyöstä. Pyydä meitä rohkeasti kouluttamaan tai luennoimaan, mikäli kiinnostuit!

Luethan myös Elämä vastassa- blogia, jossa kerromme ajatuksiamme haittoja vähentävästä päihdetyöstä, vertaistoiminnasta ja päihdemaailmasta osoitteesta www.elamavastassa.fi. Ylläpidämme blogia yhteistyössä Tampereella toimivan A-klinikkasäätiön Völjy-toiminnan kanssa.

Facebookissa meitä voi seurata nimellä ”Osis”.

 

Osis lyhyesti

Osis kehittää huumeita käyttävien ja kuntoutuvien vertaistoimintaa ja pyrkii vahvistamaan heidän osallisuuttaan.

Toiminta toteutetaan Tukikohta ry:n ja A-klinikkasäätiön yhteistyönä.

Osiksen tilat löydät osoitteesta Näkinkuja 4.

Lisätietoja

Hede Laasonen
kehittämissuunnittelija
puh. 044 752 3033
hede.laasonen(a)tukikohta.org

Kati Savolainen
kehittämissuunnittelija
puh. 040 167 6209
kati.savolainen(a)a-klinikka.fi

Jemina Ahmakari
ohjaaja
puh. 050 576 7576
jemina.ahmakari@a-klinikka.fi

Henrik Linnavirta
etsivän työn tekijä (tavattavissa ma & to)
puh. 050 476 4757
henrik.linnavirta(a)a-klinikka.fi

Aino Rukkila
kehittämiskoordinaattori
puh. 050 331 5146
aino.rukkila(a)a-klinikka.fi

Tietoa sivustolla käytettävistä evästeistä