Päihteiden käyttö ja mielenterveyden ongelmat liittyvät usein yhteen, ja molempiin liittyy vahva stigma, häpeäleima. Erilaisissa arkisissa kohtaamisissa tuo stigma voi estää mahdollisuuden olla tasa-arvoinen yhteiskunnan jäsen. Se voisit olla sinä -biisikilpailun tarkoitus on rikkoa yhdessä päihteiden käyttöön ja mielenterveyden ongelmiin liittyvää stigmaa.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja Mental Beauty Records järjestävät yhteistyössä valtakunnallisen biisikilpailun musiikintekijöille. Kilpailuun voi osallistua 14. helmikuuta alkaen toimittamalla kilpailukappaleen sähköisessä muodossa Mental Beauty Recordsille tuomariston arvioitavaksi.

Kisan tuomaristoon kuuluvat artistit Mercedes Benzo, Onni Boi, Harri Kentala ja Mariko Pajalahti sekä Soundi-lehden päätoimittaja Mikko Meriläinen. Lisäksi tuomaristossa on edustus lasten ja nuorten ennaltaehkäisevästä sosiaali- ja terveysalan järjestöstä Music Against Drugs ry:stä.

– Koen tärkeänä, että nuoria kannustetaan luovaan toimintaan ja musiikin tekemiseen. Toivon, että kilpailun avulla voidaan rikkoa tabuja, antaa uusia näkökulmia ja herättää ihmiset puuttumaan nuorten ongelmiin ajoissa. Toivottavasti kilpailu herättäisi meissä myös toivoa, myötätuntoa ja auttamisen halua, kertoo Soundi-lehden päätoimittaja Mikko Meriläinen.

Kilpailun voittajakappale julkaistaan Maailma kylässä -festivaalilla Helsingissä toukokuussa. Voittajakappaleesta tulee myös Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston toteuttaman Ei tuomita -kampanjan tunnuskappale vuodeksi 2019.

– Kappaleen tulee käsitellä jollakin tapaa stigmaa, joka liittyy päihde- ja mielenterveysongelmiin. Biisi voi kertoa aiheesta hyvässä tai pahassa, käsitellä selviytymistä tai vaikeuksia, tai ylipäänsä elämää päihde- tai mielenterveysongelman kanssa. Kappale voi olla myös instrumentaaliversio, hankepäällikkö Sampo Riskilä Mental Beauty Recordsista kertoo.

Ehkäisevän päihdetyön verkoston asiantuntija Inari Viskari muistuttaa, että kaikki päihteiden käyttäjät ovat jonkun läheisiä: lapsia, vanhempia, puolisoja, sisaruksia tai ystäviä.

– Päihteitä käyttävät tai niitä menneisyydessään käyttäneet ihmiset ovat aivan tavallisia ihmisiä erilaisine elämäntarinoineen, huolineen ja murheineen. Meidän tulee kohdata kaikki tasavertaisina ihmisinä, tuomitsematta.

Viskari jatkaa, että on helppoa sulkea silmät ja ajatella, että päihteitä käyttävät ihmiset ovat jostain toisesta maailmasta, joka ei kosketa meitä.  

– Tämän kilpailun tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä erilaisia ihmisiä kohtaan.

 

Kilpailun yhteistyökumppaneina ovat: Kertsi ry, Musamaailma, Soundtools / Studiotec sekä Fingo.

 

Yhteystiedot:

Sampo Riskilä, hankepäällikkö, Mental Beauty Records, sampo.riskila (at) kukunori.fi, 040 732 8115

Inari Viskari, asiantuntija, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto / EHYT ry, inari.viskari (at) ehyt.fi, 040 451 4199

Lisätiedot: www.ept.verkosto.fi/sevoisitollasina

Tietoa sivustolla käytettävistä evästeistä