Kuvassa vinyylilevy, johon on kaiverrettu Tukikohdan logo.

Yhdessä tekemisen kautta syntyy onnistumisen kokemuksia – “Onneksi on tällaisiakin paikkoja”*

Tukikohdan Kynnyksetön vapaaehtoistoiminta tarjoaa päihteitä käyttäville ihmisille mielekästä tekemistä ja puuhaa päiviin. Päihteettömän tekemisen kautta asiakkaat saavat pienen pysähdyksen arkeen ja hetkellistä välimatkaa käyttöympyröihin. Toimintaa suunnitellaan ja ideoidaan yhdessä asiakkaiden kanssa. Tekeminen voi olla esimerkiksi maalaamista, ompelua, kokkaamista, leipomista tai kuvien painattamista kangaskasseihin. 

“Monella on aluksi sellainen kokemus, ettei osaa mitään. Sitten kun lähdetään yhdessä tekemään, syntyykin monia onnistumisen kokemuksia. Tilanteet saattavatkin kääntyä siten, että asiakas opettaa ohjaajaa”, ohjaaja Lasse Guttorm kertoo.

 “Kyllä tässä itsekin koko ajan oppii. Olen opetellut esimerkiksi käyttämään ompelukonetta katsomalla Youtube-videoita. Voidaan myös pähkäillä yhdessä asiakkaan kanssa, mites tää juttu nyt tehdään. Joulun alla eräs asiakas toivoi, että voisi tehdä äidilleen joulukortin. Sitten teimme sen!”

Kynnyksettömään vapaaehtoistoimintaan voi osallistua Avoimet ovet -kohtaamispaikan aikana maanantaisin ja keskiviikkoisin tai ohjaajan kanssa voidaan sopia yksilöaikoja muille ajankohdille. Avoimet ovet -kohtaamispaikassa on usein hulinaa ympärillä, joten osa toivoo rauhallisempaa ja yksilöllisempää tilannetta yksilötapaamisen merkeissä.

“On ollut kiva että on tervetullut, vaikka on ollut hetken poissa”*

Kynnyksettömyys tarkoittaa, että toimintaan voi tulla mukaan koska haluaa ja toiminnassa voi olla mukana itselle sopivan ajan. Toimintaan sitoutumiselle ei määritellä raameja.

“Asiakkailta ei odoteta minkäänlaisia tavoitteita tulevaisuuden suhteen, ja toimintaan on mahdollista tulla myös päihtyneenä. Toivomme kuitenkin asiointikuntoa. Näin varmistamme, että ilmapiiri pysyy hyvänä ja turvallisena kaikille”, Lasse kertoo. 

“Osa voi olla mukana muutaman minuutin, osa viihtyy useita tuntejakin. Jotkut käyvät toiminnassa säännöllisesti, toiset harvakseltaan. Joskus tulee pitkiäkin taukoja: asiakkaat saattavat lähteä esimerkiksi vieroitukseen tai sitten elämä vain vie hetkeksi muualle. Kannustamme asiakkaita siihen, että aina voi palata takaisin. Ja näin asiakkaat tekevätkin. Meille onnistumisen tunne tulee siitä, että ilmapiiri koetaan turvalliseksi ja tänne on helppo palata.” 

Tekemistä tärkeämpänä asiakkaat kokevat usein sen, että he voivat kertoa elämäntilanteestaan ja sen haasteista turvallisessa ja luottamuksellisessa ympäristössä. Osa asiakkaista kaipaa apua arjen erilaisiin tilanteisiin, kuten tukiasioihin, asumiseen, korvaushoitoon tai terveydenhuoltoon. 

“Niitä voidaan yhdessä ratkoa ja tarvittaessa voimme ohjata esimerkiksi Tukikohdan muihin toimintoihin, kuten palveluohjaukseen.”

“Monia asiakkaita helpottaa se, että kyseessä ei ole mikään kuulustelutilanne. Kenenkään ei ole pakko kertoa omasta elämäntilanteestaan. Huomio saa hyväksytysti olla pois keskustelusta ja voimme keskittyä vain konkreettiseen tekemiseen. Monesti ajan kuluessa luottamus kuitenkin vahvistuu niin, että asiakas haluaa itse kertoa asioista, joihin hän kaipaa apua ja tukea. Luottamuksellisen ilmapiirin rakentaminen on kaiken perusta”, Lasse tähdentää.

Minä pystyn ja minä pärjään

Asiakkaat ovat saaneet toiminnasta monia hyötyjä. Uuden oppiminen ja onnistumisen kokemukset ovat niistä merkittävimpiä.

“Tärkeintä on, että asiakas saa onnistumisen kokemuksia ja itseluottamusta. Osalla on myös lähtenyt liikkeelle päihteetön polku toimintaan osallistumisen myötä. Se ei ole meillä ensisijaisena tavoitteena, mutta toki on hienoa, että näinkin tapahtuu. Meille erityisen hienoja hetkiä ovat ne, kun huomaamme, että olemme saaneet rakennettua yhteyden asiakkaaseen”, Lasse sanoo.

”Joidenkin asiakkaiden kanssa olemme kulkeneet pitkän tien yhdessä. Olemme työskennelleet paljon itsetuntoon liittyvien asioiden parissa: sinä pystyt ja sinä pärjäät. Vähitellen asiakkaat ovat löytäneet paljon uutta sisältöä elämäänsä. Heillä on alkanut muodostumaan tulevaisuuden haaveita ja vahvaa omaa tahtoa. Se on ollut hienoa huomata.”

Mitä sanoisit asiakkaalle, joka epäröi toimintaan mukaan tulemista? 

“Rohkaisisin kokeilemaan. On myös sellaisia tapauksia, että asiakas on ensin suhtautunut hyvin kielteisesti osallistumiseen, mutta jossain vaiheessa kiinnostus saattaakin herätä. Toisinaan elämäntilanne on vaan yksinkertaisesti niin intensiivinen ja hektinen, ettei halukkuutta tai jaksamista ole. Sen me ymmärrämme. Me emme painosta ketään mukaan, mutta muistutamme, että täällä me olemme, jos mieli muuttuu!”

 

Kynnyksetöntä vapaaehtoistoimintaa järjestetään Tukikohta ry:n tiloissa Itä-Pasilassa osoitteessa Opastinsilta 8. Lue lisää ja katso toiminnan yhteystiedot: https://tukikohta.org/palvelut/kynnykseton-vapaaehtoistoiminta/ 

 

Teksti: Elsa Pingoud

 

*) = asiakkaan palaute toiminnasta

Lue seuraavaksi

Tukikohta ry on valittu HumanPower24 -kilpailun Ihmisläheisin työpaikka -kategorian finalistiksi!

1.11.2024

Tukikohta ry on valittu HumanPower24 -kilpailun Ihmisläheisin työpaikka -kategorian finalistiksi. Kilpailun tavoitteena on nostaa esiin esimerkillisiä toimijoita, jotka luovat psykologisesti turvallisia, hyvinvointia tukevia ja kasvua mahdollistavia työympäristöjä.

Yliannostuksiin kuoli viime vuonna ennätysmäärä ihmisiä

29.10.2024

Huumemyrkytyksiin eli yliannostuksiin kuoli 253 ihmistä
vuonna 2023 – “Tuskallisinta oli, ettei palvelujärjestelmä ja yhteiskunta
pystynyt tarttumaan avunhuutoon ajoissa”, menetyksen kokenut
läheinen kertoo.