Blogiteksti Väylä-ryhmästä

Väylä-ryhmä tukee kuntoutujia päihteettömyyden alkuvaiheessa

Päihteiden käytön lopettaminen johtaa usein tilanteeseen, jossa vanhat toimintamallit eivät enää toimi, mutta uusia ei ole vielä muodostunut. Tämä voi aiheuttaa kuntoutujalle tyhjyyden tunteen. Vakiintuneiden toiminta- ja ajatusmallien muuttamiseen tarvitaan tukea. Tukikohdan Väylä-ryhmän tarkoitus on luoda kuntoutujille ympäristö tämän muutoksen mahdollistamiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa päihteetöntä ryhmätoimintaa, joka sisältää sekä päihteettömään identiteettiin liittyvien teemojen pohtimista että toimintapäiviä. 

On tärkeää kohdata asiakas tavalla, joka antaa hänelle kuulluksi ja kohdatuksi tulemisen kokemuksen. 

Päihteitä käyttävät kertovat usein kohtaavansa syrjintää palveluiden piirissä asioidessaan. Tarvittavaa hoitoa ei aina saa tai sitä joutuu odottamaan kohtuuttoman kauan. Esimerkiksi katkolle ei aina välttämättä pääse silloin, kun olisi motivaatiota. Koska monella päihteitä käyttävällä asiakkaalla on huonoja palvelukokemuksia taustalla, on erityisen tärkeää kohdata asiakas tavalla, joka antaa hänelle kuulluksi ja kohdatuksi tulemisen kokemuksen. 

Väylä-ryhmään hakeudutaan yksilöhaastatteluiden kautta. Haastatteluiden avulla pyrimme ohjaamaan asiakkaan oikeaan palveluun ja luomaan edellytyksiä toimivalle ryhmätoiminnalle. Väylä-ryhmä on suunnattu päihteettömyyden alkuvaiheessa oleville kuntoutujille. Myös korvaushoidossa olevat ovat tervetulleita toimintaan. Kun ollaan tekemisissä päihteettömyyden alkuvaiheessa olevien toipujien kanssa, on erittäin tärkeää mahdollistaa kaikille turvallinen ympäristö tunnustella päihteetöntä elämää. Jos esimerkiksi Väylä-ryhmä ei arviomme mukaan ole asiakkaallemme oikea-aikainen ratkaisu, pyrimme löytämään hänelle sellaisen, joka on. Tukikohta tarjoaa palveluita myös päihteitä käyttäville, joten sisäinen palvelusta toiseen siirtyminen on nopeaa ja toimivaa. 

Väylä-ryhmän aikana asiakkaat pääsevät kokemaan uusia elämyksiä ja voivat saada innostuksen uuteen harrastukseen.

Mistä tiedämme, että Väylä-ryhmä on haastateltavalle oikea-aikainen ratkaisu? Emme voikaan tietää, mutta voimme arvioida sitä yhdessä asiakkaan kanssa. Tärkeää olisi löytää palvelu, josta asiakas eniten hyötyisi. Yksilölliset erot toipumisen vaiheissa ja tavoissa ovat isoja.

Monesti Väylä-ryhmään hakeutuvilla motivaatio on ulkoista, jolloin se on riippuvaista ympäristöstä, ja on jonkun tai jonkin välittämää. Ryhmätyöskentelyllä pyritään herättelemään ja vahvistamaan myös sisäistä motivaatiota. Motivaatio ei synny tyhjästä, vaan sen rakennuspalikoina toimivat yhteenkuuluvuuden ja vertaisuuden kokemukset, onnistumisten huomioiminen sekä omanarvontunnon löytyminen. Tässä prosessissa ohjaajat ovat tukena ja apuna.

Väylä-ryhmä kestää kuusi viikkoa. Sen aikana asiakkaat pääsevät kokemaan uusia elämyksiä ja voivat saada innostuksen uuteen harrastukseen. Monille ryhmäpäivien aikana käsitellyt aiheet esimerkiksi retkahdusprosessin vaiheista tai tunteiden tunnistamisesta tuovat uusia näkökulmia ja työkaluja päihteettömään elämään. 

 

Teksti:

Stefan Kyburz
ohjaaja (Väylä-ryhmä ja Suunta-kurssi)

 

Väylä-ryhmä järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Lue lisää Väylä-ryhmän toiminnasta täältä.

Lue seuraavaksi

Järjestötyöllä pelastetaan ihmishenkiä

19.11.2024

Järjestötyöllä pelastetaan ihmishenkiä, kirjoittaa Tukikohdan toiminnanjohtaja Ron Furman blogikirjoituksessaan. Nyt tarvitaan järjestöjen toimintaedellytysten vahvistamista, konkreettisia toimenpiteitä huumekuolemien ehkäisemiseksi ja tiivistä yhteistyötä kolmannen sektorin ja julkisen sektorin välillä.

Haemme palveluohjaajaa Etsivä löytää -toimintaan

12.11.2024

Etsivä löytää -toiminta perustuu haittoja vähentävään ideologiaan, jossa ihminen kohdataan kunnioittavasti ja hänen omia tarpeitaan kuunnellen. Palveluohjaajan tehtäväkuvaan kuuluu mm. etsivä ja jalkautuva työ sekä kasvokkainen asiakastyö ja palveluohjaus. Haku päättyy 29.11.2024.