Tukikohdan kuntavaalitavoitteet 2021
Päihdepalveluiden saatavuus kuntoon
Huumeiden käyttö ja haitat ovat lisääntyneet merkittävästi koko 2000-luvun ajan. Huolestuttavan kehityskulkun katkaisemiseksi tarvitsemme nopeampaa hoitoon pääsyä ja hoidon tarpeen arviointijaksoja.
Hoitoon pääsyn tulee olla oikea-aikaista: hoitoa tulee saada viipymättä, kun halu siihen syntyy. Tällä hetkellä hoitoon pääsy voi kestää pahimmillaan jopa kuukausia. Hoitoon pääsyn jähmeys johtaa ongelmien syvenemiseen. Palveluiden ulkopuolella oleminen lisää huumeiden käytöstä aiheutuvien haittojen, kuten huumekuolemien, riskiä.
Myös päihteitä käyttävien ihmisten läheisille tulee olla tarjolla tukipalveluita.
Tarvitsemme saumattomia hoitopolkuja. Apua hakevien tai saavien ihmisten ei tule joutua järjestelmän tai palveluiden väliinputoajaksi.
Nykyisen päihdehoitojärjestelmän vahvistamisen lisäksi tarvitsemme uudenlaisten haittoja vähentävän työn menetelmien pilotointia ja käyttöönottoa. Näitä ovat muun muassa huumeiden valvotut käyttötilat ja ainetunnistus.
Tarvitsemme kokonaisvaltaisia palveluita, jotka vastaavat erilaisiin avun ja tuen tarpeisiin. Ehkäisevä päihdetyö, haittoja vähentävä työ ja kuntouttava päihdetyö eivät ole erillisiä työmuotoja, vaan laaja kokonaisuus, jossa erilaiset työmuodot täydentävät toisiaan.
Järjestöt kuntien kumppanina
Järjestöt toimivat siltoina palvelujärjestelmän ja ihmisten välillä. Toiminnan kautta tavoitetaan ihmisiä, jotka usein jäävät sosiaali- ja terveyspalveluiden ulottumattomiin. Ihmisiä tuetaan erilaisissa elämän solmukohdissa ja heidän arjessaan.
Järjestön osaaminen ja järjestötyön arvo tulee tunnistaa nykyistä paremmin. Järjestöjen toimintaa ei tule nähdä kulueränä, vaan sosiaali- ja terveyspalveluiden välttämättömänä täydentäjänä. Järjestöt tulee ottaa mukaan kunnalliseen päätöksentekoon entistä vahvemmin. Palveluiden suunnittelussa ja toteuttamisessa on tehtävä tavoitteellista yhteistyötä kuntien, päättäjien, järjestöjen ja palveluiden käyttäjien kesken.
Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen rahoitus eli kuntien järjestöavustusten jatkuvuus tulee turvata.
Lue seuraavaksi
Huolta vai hyvinvointia? Ratkaisuja päihteiden käyttäjän läheisen huomioimiseen hyvinvointialueilla
Miten läheisten tuen tarpeet tulisi huomioida sote-palveluissa? Tule kuulemaan aiheesta lisää 17.9. klo 14-16 järjestettävään tilaisuuteen. Tilaisuus on suunnattu hyvinvointialueiden palveluista päättävälle henkilöstölle sekä läheisiä työssään kohtaaville ammattilaisille.
Väylä-ryhmä tukee kuntoutujia päihteettömyyden alkuvaiheessa
Väylä-ryhmän aikana asiakkaat pääsevät kokemaan uusia elämyksiä ja voivat saada innostuksen uuteen harrastukseen. Monille ryhmäpäivien aikana käsitellyt aiheet esimerkiksi retkahdusprosessin vaiheista tai tunteiden tunnistamisesta tuovat uusia näkökulmia ja työkaluja päihteettömään elämään, kirjoittaa ohjaajamme Stefan Kyburz.