Tiedote: Päihdemaailmassa elävät nuoret ovat pudonneet palveluiden ulkopuolelle – uusi hanke kohtaa nuoret heidän tarpeistaan käsin
Nuorten tukikohta -hanke avaa Helsingin keskustaan kohtaamispaikan päihteitä käyttäville nuorille tämän vuoden aikana.
Tutkimuksen mukaan Suomessa päihteiden ongelmakäyttäjistä 21 % on 15–24-vuotiaita, ja Euroopan huumeraportin (2022) mukaan alle 25-vuotiaiden osuus huumeisiin kuolleista on Suomessa EU-alueen suurin. Tukikohta ry:n kaduille jalkautuvassa päihdetyössä kohdataan lisääntyvässä määrin päihteitä käyttäviä nuoria. “Nämä nuoret ovat ikäänsä nähden hyvin haastavassa elämäntilanteessa. Heidän kanssaan keskustellessa nousee vahvasti esiin, että he ovat tippuneet palveluiden ulkopuolelle. Tällä hetkellä päihteitä käyttäville nuorille ei ole juurikaan matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, joissa he voisivat saada kokonaisvaltaista tukea elämän eri haasteisiin”, Etsivä löytää -hankkeen hankevastaava Annika Mansner harmittelee.
Alkusyksystä avautuva Nuorten tukikohta -kohtaamispaikka tarjoaa turvallisen tilan, johon saa tulla omana itsenään. “Nuorten tukikohdalla vahvistetaan päihteitä käyttävien nuorten arjen hyvinvointia ja ohjataan heitä tarpeenmukaisten palveluiden piiriin”, Tukikohta ry:n toiminnanjohtaja Ron Furman kertoo. Kohtaamispaikassa saa tietoa, keskusteluapua, palveluohjausta ja mahdollisuuden osallistua erilaisiin ryhmätoimintoihin. Kohtaamispaikka luo mahdollisuuden osallisuuden ja yhteisöllisyyden kokemuksille.
Kohtaamispaikan sijainniksi on valittu Helsingin keskusta-alue, koska siellä ei ole muita samalle kohderyhmälle suunnattuja palveluita ja sinne on hyvät kulkuyhteydet.
Luottamus rakentuu hitaasti
“Kaduille jalkautuvassa päihdetyössä olemme huomanneet, että luottamuksen saaminen vie aikaa erityisesti nuorten kanssa. Nuoret – varsinkin nuorimmat heistä – ovat hyvin epäluuloisia eivätkä uskalla puhua. He ovat ehkä hatkassa tai pelkäävät, että meidän kauttamme tulisi viranomaismerkintöjä”, Mansner kertoo.
“Tulevassa kohtaamispaikassa nuoriin pyritään luomaan ajan kanssa sellainen kontakti, että he uskaltavat ottaa apua vastaan ja motivoituvat huolehtimaan itsestään”, Furman kertoo. Kynnystä madalletaan esimerkiksi sillä, että Nuorten tukikohdassa voi asioida anonyymisti ja ilman vaatimusta toimintaan sitoutumisesta. Nuorten luottamusta avuntarjoajia ja palvelujärjestelmää kohtaa rakennetaan myös periaatteella, jonka mukaan asiakas itse päättää, millaista apua hän tarvitsee tai haluaa ottaa vastaan.
Yhteistyöllä monipuolista tukea
“Työtä tullaan tekemään vahvasti yhteistyössä julkisen sektorin toimijoiden, järjestöjen ja viranomaistahojen kanssa”, Furman kertoo. Yhteistyö voi olla esimerkiksi asiakasohjausta, kohtaamispaikkaan jalkautumista ja monipuolista asiantuntijaosaamisen vaihtoa.
Lue seuraavaksi
Järjestötyöllä pelastetaan ihmishenkiä
Järjestötyöllä pelastetaan ihmishenkiä, kirjoittaa Tukikohdan toiminnanjohtaja Ron Furman blogikirjoituksessaan. Nyt tarvitaan järjestöjen toimintaedellytysten vahvistamista, konkreettisia toimenpiteitä huumekuolemien ehkäisemiseksi ja tiivistä yhteistyötä kolmannen sektorin ja julkisen sektorin välillä.
Haemme palveluohjaajaa Etsivä löytää -toimintaan
Etsivä löytää -toiminta perustuu haittoja vähentävään ideologiaan, jossa ihminen kohdataan kunnioittavasti ja hänen omia tarpeitaan kuunnellen. Palveluohjaajan tehtäväkuvaan kuuluu mm. etsivä ja jalkautuva työ sekä kasvokkainen asiakastyö ja palveluohjaus. Haku päättyy 29.11.2024.