Vasemmanpuoleisessa kuvassa kaksi ihmistä pelaa biljardia, taustalla värikäs maalaus. Oikeanpuoleisessa kuvassa on vadillinen pullia valkoisella lautasella ja liinalla.

Opastimessa jokainen on osa yhteisöä

Avoimissa ovissa ovi on – ainakin tällaisena lämpimänä syyspäivänä – kirjaimellisestikin auki. Kun astuu sisään, joku Opastimen työntekijöistä tulee heti moikkaamaan. Näin keskiviikkona pääsee suoraan lounaalle. Ketsuppipurkit pöydillä kertovat, että tänään ruokana on italianpataa. Vihreävalkoiset pöytäliinat peittyvät lautasista, kun asiakkaille kannetaan annoksia pöytään. Korona-ajalta käyttöön jäänyt pöytiintarjoilu on ollut asiakkaiden mieleen, kertoo ohjaajana työskentelevä Juhani Vihervä.

Jos tänään olisi maanantai, tarjolla olisi lämpimän ruoan sijasta välipalaa. Muuten nämä kaksi avoimen toiminnan päivää ovat melko samanlaisia. Päihteitä käyttävät asiakkaat voivat käyttää tietokonetta, lukea päivän lehdet tai pelata biljardia. On mahdollisuus jutella työntekijöiden tai muiden asiakkaiden kanssa.

Kerran kuussa työntekijät ja asiakkaat kokoontuvat yhteisökokoukseen suunnittelemaan yhdessä tulevaa ruokalistaa ja kohtaamispaikan toimintaa. Asiakastilan biljardipöytä on yksi esimerkki toteutuneesta yhteisön toiveesta.

Avoimien ovien yhteydessä on myös päivystävää palveluohjausta, jonka tarkoituksena on vahvistaa asiakkaiden toimintakykyä. “Asiakas on meillä toimeksiantaja, ja hän päättää, millaista tukea tarvitsee. Palveluohjaus on rinnalla kulkemista, jossa luottamus syntyy vähitellen. Kun asiakasta oppii tuntemaan, tuen tarvetta tulee usein esille enemmän”, toimintavastaava Anne Puonti kertoo. “Ennen asiakassuhteet olivat pidempiä; nykyään tullaan useammin keskustelemaan esimerkiksi yksittäisestä Kela-ongelmasta, johon kaivattaisiin pikaista ratkaisua.”

Opastimessa järjestetään myös ryhmätoimintaa. “Elämäntaitoryhmä kokoontuu kaksi kertaa viikossa, ja siellä pohditaan arjen haasteita, omaa itseään ja ihmissuhteita sekä turvallisempaa päihteiden käyttöä. Jos aiheena on esimerkiksi itsetunto, keskustellaan siitä, mitä se tarkoittaa, ja pohditaan esimerkiksi siihen liittyviä väittämiä”, Juhani kertoo.

Opastimen tilaa kierrellessä huomio kiinnittyy persoonallisiin seinäkelloihin ja taidokkaasti tehtyihin puupöytiin. “Nämä ovat asiakkaiden tekemiä. Meidän kynnyksettömässä vapaaehtoistoiminnassa voi valita mielekästä tekemistä oman kiinnostuksensa mukaan, esimerkiksi puutöitä, maalausta tai leivontaa”, kertoo kynnyksetöntä toimintaa ohjaava Lasse Guttorm.

Tilassa järjestetään siis monenlaista matalan kynnyksen toimintaa asiakkaiden toiveita ja tarpeita kuunnellen. Jokaisella toimintamuodolla on kuitenkin omat päivänsä ja kellonaikansa, jolloin niitä toteutetaan.

Nyt kello lähestyy puolta neljää, ja Avoimien ovien toiminta-aika päättyy. Pöydät on pyyhitty, ja lautaset laitettu tiskikoneeseen. “Toivomme, että jokainen Avoimista lähtevä asiakas olisi saanut lämpimän ruoan lisäksi myös osallisuuden, yhteisöllisyyden sekä hyvän kohtaamisen kokemuksia”,  Anne summaa.

 

Teksti: Outi Tulijoki, Tukikohta ry:n viestintäkoordinaattori

Lue seuraavaksi

“Näkisivätpä he kokonaisuuden, ihmisen” -Tukikohta ry tuo esille päihteitä käyttävien asiakkaiden palvelukokemuksia

17.6.2024

Tukikohta ry nostaa somekanavissaan kesäkuun aikana esille päihteitä käyttävien asiakkaiden kokemuksia palvelujärjestelmän toimivuudesta. Kokemukset perustuvat asiakkaille tehtyyn kyselyyn. Tukikohdan Anne Puonti lisäksi kertoo, miten palvelujärjestelmän haasteet näkyvät hänen työssään palveluohjaajana.

Tukikohdan toiminta kesällä 2024

11.6.2024

Kesä vaikuttaa joidenkin palveluidemme aukioloaikoihin. Katso tarkempi tieto kesän ajan toiminnastamme!