NT tiedote 080923

“Mahdotonta auttaa ilman mahdollisuutta auttaa” – kohtaamispaikka päihteitä käyttäville nuorille etsii uusia tiloja

Tukikohta ry:n Nuorten tukikohta -hanke avasi Helsingin keskustaan kohtaamispaikan päihteitä käyttäville nuorille noin kaksi viikkoa sitten. Kohtaamispaikassa vahvistetaan päihteitä käyttävien nuorten hyvinvointia ja autetaan heitä palveluiden piiriin. Vuokranantaja irtisanoi sopimuksen yllättäen juuri ennen toiminnan aloittamista.

”Olemme kertoneet alusta asti avoimesti, millaiseen toimintaan tilaa tullaan käyttämään. Tiloissa ei ole ollut järjestyshäiriöitä tai muuta vuokranantajan kannalta ikävää, joka selittäisi irtisanomisen”, Tukikohdan toiminnanjohtaja Ron Furman kertoo. Toimintaa jatketaan irtisanomisaikana nykyisissä tiloissa, mutta samalla etsitään aktiivisesti uutta tilaa, jossa toimintaa voidaan jatkaa tämän jälkeen.

Suomen päihdetilanne ja nuorten huumekuolemat ovat herättäneet huolta. Yhteiskunnallisen ongelman ratkaisemiseksi on olemassa tutkimustietoa (esimerkiksi THL:n suositukset), ja päihdetilanteeseen liittyvät toimet on mainittu myös hallituksen ohjelmassa.  Niin julkinen sektori kuin järjestötoimijat tekevät työtä päihteitä käyttävien nuorten auttamiseksi. Yksi auttamistyötä vaikeuttava asia on päihteitä käyttäviin ihmisiin kohdistuva stigma. Jos auttamistyötä toteutetaan omassa naapurustossa, se herättää ihmisissä ennakkoluuloja ja pelkoa.

Nuorten tukikohta -hankkeen tarkoituksena on auttaa päihteitä käyttäviä nuoria, yhteiskuntaa ja myös ympäristöä, jossa toimintaa toteutetaan. “Keskusta-alueella liikkuu joka tapauksessa päihtyneitä nuoria. Nuoria auttavien aikuisten läsnäolo alueella ei tuo ongelmia vaan ennemminkin rauhoittaa ympäristöä“, Furman sanoo.

Hankkeen keskeisenä ajatuksena on tarjota turvallinen paikka, jonne esimerkiksi kaduilla kohdatut päihteitä käyttävät nuoret voidaan ohjata viettämään aikaa sekä saamaan apua ja tukea arjen haasteisiin. Siksi tilojen löytäminen on tärkeää toiminnan jatkumisen kannalta. 

Tukikohta ry:llä on pitkä kokemus päihteitä käyttäville ihmisille suunnatun toiminnan suunnittelusta ja toteuttamisesta. “Meille on aina tärkeää toimia hyvässä yhteistyössä naapuruston ja muun ympäristön kanssa. Meillä on ollut vuosien saatossa useita eri tiloja, joissa olemme järjestäneet kohtaamispaikkatoimintaa. Voin todeta, että toimintamme ei ole koskaan aiheuttanut järjestyshäiriöitä naapurustolle tai lähiympäristölle”, Furman kertoo. 

Furman toivoo uuden tilan löytyvän hankkeelle pian, sillä “meidän on mahdotonta auttaa ilman mahdollisuutta auttaa.” Tukikohta ry etsii tilaa aktiivisesti ja ottaa mielellään vastaan yhteydenottoja vapaista katutason tiloista Helsingin keskusta-alueella.

 

Yhteyshenkilöt

Ron Furman, toiminnanjohtaja, Tukikohta ry
p. 040 820 2564
ron.furman@tukikohta.org

Lue seuraavaksi

Kannanotto: Päihde- ja mielenterveysjärjestöt vaativat hallitusta perumaan järjestöihin kaavaillut leikkaukset

9.4.2024

Päihde- ja mielenterveysjärjestöt ilmaisevat syvän huolen hallituksen suunnitelmista leikata sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksia. Järjestöjen toimintoihin esitetään massiivisia 100 miljoonan euron leikkauksia lähivuosina. Toteutuessaan leikkaukset vaarantavat järjestöjen toimintaedellytykset ja kyvyn toteuttaa tärkeää työtään. 

Haemme palveluohjaajaa!

8.4.2024

Haemme palveluohjaajaa työskentelemään Tukikohdan SATU-toiminnassa. Toiminnassa tarjotaan tukea sairaalahoidon rinnalle sekä sairaalajakson jälkeiseen arkeen. Palveluohjaajan tehtävään kuuluu mm. kasvokkaista asiakastyötä, työparityöskentelyä vertaisohjaajan kanssa, asiakkaiden saattamista palveluiden piiriin, verkostoyhteistyötä ja toiminnan kehittämistä yhdessä tiimin kanssa. Haku päättyy 30.4.2024.