Kaikki tunteet sallittu - webinaari 2.5.2023. Ammattilaisille klo 13-16 ja läheisille klo 17-19.

Läheistenpäivää vietetään taas toukokuussa – tämän vuoden teemana tunteiden salliminen

Läheistenpäivää vietetään 5. toukokuuta. Silloin muistetaan läheisiä, joiden elämään toisen ihmisen päihteidenkäyttö vaikuttaa. Päihdejärjestöt tarjoavat kyseisellä viikolla tietoa ja tukea läheisille.

Läheisen ihmisen haitallinen päihteidenkäyttö herättää monenlaisia tunteita, esimerkiksi vihaa, pelkoa, häpeää, surua, toivoa, epätoivoa, syyllisyyttä, rakkautta ja ahdistusta. Kaikki tunteet ovat inhimillisiä, todellisia ja oikeita, ja niiden tunteminen on sallittua ja suotavaa. Tänä vuonna Läheistenpäivän teemana onkin tunteiden salliminen.

Päihdeongelma vaikuttaa kuormittavasti aina monen ympärillä olevan ihmisen elämään, ja Suomessa onkin arviolta ainakin miljoona läheistä. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma MIPA:n vuonna 2019 tekemässä kyselyssä joka kolmas päihde- ja mielenterveysomainen kertoi vaikeuksista selviytyä päivittäisistä toimista, kuten työstä, opiskelusta, kotitöistä ja harrastuksista.*

Läheistenpäivän webinaarit 2.5.2023

Läheistenpäivän viikolla läheisille ja heidän parissaan työskenteleville ammattilaisille järjestetään webinaarit, joissa tarjotaan tietoa ja työkaluja vaikeiden tunteiden kohtaamiseen sekä läheisasiakkaiden parissa työskentelyyn. Webinaarit ovat maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille.

Ilmoittautuminen webinaareihin: tästä linkistä
Ilmoittautuminen sulkeutuu 2.5. klo 10.

 

Kaikki tunteet sallittu – webinaari ammattilaisille klo 13.00–16.00

13.00 Tervetulosanat, Kaisa Åberg, Päihdeneuvonnan päällikkö, EHYT ry

13.10 Vertaisryhmätoiminnan hyvinvointivaikutukset osallistujakyselyn mukaan,
Janne Takala, tutkija, MIPA 2.0. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma.

13.50 ”Uskalla kysyä, uskalla kuulla” kokemuspuheenvuoro, Sari.

TAUKO 5 min

14.30 Häpeä ja syyllisyys – näkökulma traumaan, Katja Myllyviita, psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti, tietokirjailija.

16.00 Tilaisuus päättyy.

 

Kaikki tunteet sallittu – webinaari läheisille klo 17.00–19.00

17.00 Tervetuloa, Kaisa Åberg, EHYT ry.

17.05 Miten käsitellä vaikeita tunteita – keinoja tunteiden kohtaamiseen ja säätelyyn,
Karita Palomäki, psykofyysinen fysioterapeutti, tietokirjailija.

TAUKO 5 min

18.15 ”Sano se ääneen”, kokemuspuheenvuoro, Sari.
19.00 Tilaisuus päättyy.

 

Tukea läheisille Läheistenpäivän viikolla

Päihdeneuvonta 0800 900 45 (EHYT ry)

Älä jää yksin huolesi kanssa, jos läheisen päihteiden käyttö huolestuttaa. Päihdeneuvonnan ammattilaiset apunasi joka päivä, ympäri vuorokauden. Soittaminen on maksutonta ja anonyymia.

Irti Huumeista -chat

Älä jää yksin, löydä tukea. Voit kysyä luottamuksellisesti huumeista, huumeita käyttävien päihdepalveluista, toipumisen tuesta ja läheisille tarjottavasta tuesta. Chat on auki Läheistenpäivänä 5.5. koko päivän. Lisätietoja chatista: irtihuumeista.fi

Irti Huumeista -puhelin 0800 980 66

Älä jää yksin, löydä tukea. Voit keskustella anonyymisti ja maksutta elämäntilanteestasi. Koulutetut vapaaehtoisemme ja ammattilaisemme kuuntelevat ja ohjaavat halutessasi palveluiden piiriin. Puhelin päivystää ma–to klo 9–15 ja 18–21 sekä pe 9–15.

Muusta tarjolla olevasta tuesta voit lukea Kuivin jaloin -sivuston Mistä apua -osiosta.

 

Läheistenpäivä-kampanjan järjestää tänä vuonna Päihdetoimijoiden läheistyön verkosto, jossa myös Tukikohta ry on mukana. Tukikohdan lisäksi verkostoon kuuluvat Sininauhaliitto, A-Kiltojen Liitto, A-klinikkasäätiö, EHYT ry, Irti Huumeista ry, Helsingin kaupunki, Kriminaalihuollon tukisäätiö, MyllyhoitoyhdistysNuorten Ystävät / Verto, Kalliolan klinikka Oy ja Suojatie ry.

 

Lisää Lähteistenpäivästä voit lukea myös Läheistenpäivän verkkosivuilta.

Lue seuraavaksi

Haemme hanketyöntekijää Nuorten tukikohtaan

22.5.2024

Haemme hanketyöntekijää Nuorten tukikohtaan. Nuorten tukikohta on vuonna 2023 käynnistynyt kolmivuotinen hanke, joka on perustanut päihteitä käyttäville 18-25-vuotiaille nuorille suunnatun kohtaamispaikan Helsingin keskustaan. Haku päättyy 4.6.2024.

Tukikohdan EU-vaaliteemat 2024

21.5.2024

Eurooppalaisessa päätöksenteossa on tärkeää keskittyä yhtenäisemmän päihdepolitiikan luomiseen eri jäsenmaiden välillä. Tukikohta ry:n vaaliteemat korostavat yhteistyön ja tutkimusnäyttöön perustuvien toimien merkitystä.