Läheistenpäivää vietetään taas toukokuussa – tämän vuoden teemana tunteiden salliminen
Läheistenpäivää vietetään 5. toukokuuta. Silloin muistetaan läheisiä, joiden elämään toisen ihmisen päihteidenkäyttö vaikuttaa. Päihdejärjestöt tarjoavat kyseisellä viikolla tietoa ja tukea läheisille.
Läheisen ihmisen haitallinen päihteidenkäyttö herättää monenlaisia tunteita, esimerkiksi vihaa, pelkoa, häpeää, surua, toivoa, epätoivoa, syyllisyyttä, rakkautta ja ahdistusta. Kaikki tunteet ovat inhimillisiä, todellisia ja oikeita, ja niiden tunteminen on sallittua ja suotavaa. Tänä vuonna Läheistenpäivän teemana onkin tunteiden salliminen.
Päihdeongelma vaikuttaa kuormittavasti aina monen ympärillä olevan ihmisen elämään, ja Suomessa onkin arviolta ainakin miljoona läheistä. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma MIPA:n vuonna 2019 tekemässä kyselyssä joka kolmas päihde- ja mielenterveysomainen kertoi vaikeuksista selviytyä päivittäisistä toimista, kuten työstä, opiskelusta, kotitöistä ja harrastuksista.*
Läheistenpäivän webinaarit 2.5.2023
Läheistenpäivän viikolla läheisille ja heidän parissaan työskenteleville ammattilaisille järjestetään webinaarit, joissa tarjotaan tietoa ja työkaluja vaikeiden tunteiden kohtaamiseen sekä läheisasiakkaiden parissa työskentelyyn. Webinaarit ovat maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille.
Ilmoittautuminen webinaareihin: tästä linkistä
Ilmoittautuminen sulkeutuu 2.5. klo 10.
Kaikki tunteet sallittu – webinaari ammattilaisille klo 13.00–16.00
13.00 Tervetulosanat, Kaisa Åberg, Päihdeneuvonnan päällikkö, EHYT ry
13.10 Vertaisryhmätoiminnan hyvinvointivaikutukset osallistujakyselyn mukaan,
Janne Takala, tutkija, MIPA 2.0. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma.
13.50 ”Uskalla kysyä, uskalla kuulla” kokemuspuheenvuoro, Sari.
TAUKO 5 min
14.30 Häpeä ja syyllisyys – näkökulma traumaan, Katja Myllyviita, psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti, tietokirjailija.
16.00 Tilaisuus päättyy.
Kaikki tunteet sallittu – webinaari läheisille klo 17.00–19.00
17.00 Tervetuloa, Kaisa Åberg, EHYT ry.
17.05 Miten käsitellä vaikeita tunteita – keinoja tunteiden kohtaamiseen ja säätelyyn,
Karita Palomäki, psykofyysinen fysioterapeutti, tietokirjailija.
TAUKO 5 min
18.15 ”Sano se ääneen”, kokemuspuheenvuoro, Sari.
19.00 Tilaisuus päättyy.
Tukea läheisille Läheistenpäivän viikolla
Päihdeneuvonta 0800 900 45 (EHYT ry)
Älä jää yksin huolesi kanssa, jos läheisen päihteiden käyttö huolestuttaa. Päihdeneuvonnan ammattilaiset apunasi joka päivä, ympäri vuorokauden. Soittaminen on maksutonta ja anonyymia.
Irti Huumeista -chat
Älä jää yksin, löydä tukea. Voit kysyä luottamuksellisesti huumeista, huumeita käyttävien päihdepalveluista, toipumisen tuesta ja läheisille tarjottavasta tuesta. Chat on auki Läheistenpäivänä 5.5. koko päivän. Lisätietoja chatista: irtihuumeista.fi
Irti Huumeista -puhelin 0800 980 66
Älä jää yksin, löydä tukea. Voit keskustella anonyymisti ja maksutta elämäntilanteestasi. Koulutetut vapaaehtoisemme ja ammattilaisemme kuuntelevat ja ohjaavat halutessasi palveluiden piiriin. Puhelin päivystää ma–to klo 9–15 ja 18–21 sekä pe 9–15.
Muusta tarjolla olevasta tuesta voit lukea Kuivin jaloin -sivuston Mistä apua -osiosta.
Läheistenpäivä-kampanjan järjestää tänä vuonna Päihdetoimijoiden läheistyön verkosto, jossa myös Tukikohta ry on mukana. Tukikohdan lisäksi verkostoon kuuluvat Sininauhaliitto, A-Kiltojen Liitto, A-klinikkasäätiö, EHYT ry, Irti Huumeista ry, Helsingin kaupunki, Kriminaalihuollon tukisäätiö, Myllyhoitoyhdistys, Nuorten Ystävät / Verto, Kalliolan klinikka Oy ja Suojatie ry.
Lisää Lähteistenpäivästä voit lukea myös Läheistenpäivän verkkosivuilta.
Lue seuraavaksi
Järjestötyöllä pelastetaan ihmishenkiä
Järjestötyöllä pelastetaan ihmishenkiä, kirjoittaa Tukikohdan toiminnanjohtaja Ron Furman blogikirjoituksessaan. Nyt tarvitaan järjestöjen toimintaedellytysten vahvistamista, konkreettisia toimenpiteitä huumekuolemien ehkäisemiseksi ja tiivistä yhteistyötä kolmannen sektorin ja julkisen sektorin välillä.
Haemme palveluohjaajaa Etsivä löytää -toimintaan
Etsivä löytää -toiminta perustuu haittoja vähentävään ideologiaan, jossa ihminen kohdataan kunnioittavasti ja hänen omia tarpeitaan kuunnellen. Palveluohjaajan tehtäväkuvaan kuuluu mm. etsivä ja jalkautuva työ sekä kasvokkainen asiakastyö ja palveluohjaus. Haku päättyy 29.11.2024.