Läheistenpäivä 5.5.

Läheistenpäivää vietetään 5.5.

Toukokuun 5. päivä vietetään päihteitä käyttävien Läheistenpäivää. Kyseessä on päivä, jolloin muistetaan läheisiä, joiden elämään toisen päihteiden käyttö vaikuttaa. Läheistenpäivänä päihdejärjestöt tarjoavat tietoa ja tukea läheisille. Päivän teemana on tänä vuonna ”Huolehdi myös itsestäsi <3”.

Päihteiden käyttö vaikuttaa kuormittavasti monen ympärillä olevan elämään

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma MIPAn vuonna 2019 tekemään kyselyyn osallistuneista päihde- ja mielenterveysomaisista joka kolmas kertoi, että heillä oli vaikeuksia selviytyä päivittäisistä toimista, kuten työstä, opiskelusta, kotitöistä ja harrastuksista.

Läheiset kokevat tilanteessa usein moninaisia tunteita, kuten surua, toivottomuutta, yksinäisyyttä sekä arvottomuuden ja häpeän kokemuksia. Ilmiö koskettaa monia, sillä Suomessa arvioidaan olevan noin pari miljoonaa päihdeongelmasta kärsivän läheistä.

Päihteitä käyttävien läheisten onkin tärkeä suunnata huomio myös omaan jaksamiseen. Mikä auttaa jaksamaan läheisenä? Mistä läheinen saa tukea omaan hyvinvointiinsa?

Läheistenpäivänä tarjotaan tukea ja tietoa

Läheistenpäivänä 5.5.2022 jaetaan tietoa tuen paikoista, kannustetaan hakeutumaan terveydenhuollon tai vertaistuen piiriin, järjestetään puhelin- ja chat-päivystystä sekä ZOOM-webinaari klo 17-19 teemalla “Miten päihteitä käyttävän läheinen voi lisätä omaa hyvinvointiaan?”.

Webinaari läheisille: Miten päihderiippuvaisen läheinen voi lisätä omaa hyvinvointiaan?

Aika: 5.5. klo 17-19
Paikka: Zoom-alusta
Ilmoittaudu mukaan webinaariin viimeistään 3.5. mennessä täällä.

Webinaari on maksuton.

Webinaarin ohjelma

17:00 Avauspuheenvuoro: Päihteitä käyttävän läheiset ja Läheistenpäivä? Minna Ekholm, Myllyhoitoyhdistys
17:05 Läheisen oman hyvinvoinnin huolehtimisesta ja kuinka sitä voi lisätä. Keskustelemassa läheistyöntekijät Marja Oivo Tukikohta ry:stä ja Emma Häkkinen Sininauhaliitosta.
17:50 Kysymykset ja keskustelu
18:00 Terveiset läheiseltä läheiselle: sisällöntuottaja Jasmin Muurinen
18:05 Mistä on saanut tukea päihteitä käyttävän läheisenä? Läheiskokemusasiantuntija Leea Seger, Irti Huumeista ry
18:45 Loppukeskustelu. Mistä saa tukea? Me kerromme!

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tukea läheisille

Päihdeneuvonta 0800 900 45

Älä jää yksin huolesi kanssa, jos läheisen päihteiden käyttö huolestuttaa. Päihdeneuvonnan ammattilaiset apunasi numerossa 0800 900 45 joka päivä, ympäri vuorokauden. Soittaminen on maksutonta ja anonyymia.

Irti Huumeista -chat klo 9-15

Älä jää yksin, löydä tukea. Voit kysyä luottamuksellisesti huumeista, huumeita käyttävien päihdepalveluista, toipumisen tuesta ja läheisille tarjottavasta tuesta.

Irti Huumeista -puhelin 0800 980 66

Älä jää yksin, löydä tukea. Voit keskustella anonyymisti ja maksutta elämäntilanteestasi. Koulutetut vapaaehtoisemme ja ammattilaisemme kuuntelevat ja ohjaavat halutessasi palveluiden piiriin. Puhelin päivystää ma – to klo 9 – 15 ja 18 – 21 sekä pe 9 – 15.

Tuen paikkoja löydät myös Kuivin jaloin -sivuston Mistä apua -osiosta.

 

#MyösLäheiset #MistäTukea #HuolehdiMyösItsestäsi

 

Läheistenpäivä-kampanjan järjestävät tänä vuonna: Tukikohta ry, Irti Huumeista ry, Myllyhoitoyhdistys ry, Raittiuden Ystävät ry, SininauhaliittoEhyt ry, MIPA 2.0 Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma ja Verto/Nuorten Ystävät ry

 

Lähteet:

HTTPS://TIETOPUU.A-KLINIKKASAATIO.FI/JARJESTOTUTKIMUSOHJELMA/OMAISTEN_HYVINVOINTI

HTTPS://THL.FI/FI/WEB/ALKOHOLI-TUPAKKA-JA-RIIPPUVUUDET/HUUMEET

HTTPS://THL.FI/FI/WEB/ALKOHOLI-TUPAKKA-JA-RIIPPUVUUDET/ALKOHOLI/USEIN-KYSYTYT-KYSYMYKSET/JUOMISKULTTUURI

Lue seuraavaksi

Kannanotto: Päihde- ja mielenterveysjärjestöt vaativat hallitusta perumaan järjestöihin kaavaillut leikkaukset

9.4.2024

Päihde- ja mielenterveysjärjestöt ilmaisevat syvän huolen hallituksen suunnitelmista leikata sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksia. Järjestöjen toimintoihin esitetään massiivisia 100 miljoonan euron leikkauksia lähivuosina. Toteutuessaan leikkaukset vaarantavat järjestöjen toimintaedellytykset ja kyvyn toteuttaa tärkeää työtään. 

Haemme palveluohjaajaa!

8.4.2024

Haemme palveluohjaajaa työskentelemään Tukikohdan SATU-toiminnassa. Toiminnassa tarjotaan tukea sairaalahoidon rinnalle sekä sairaalajakson jälkeiseen arkeen. Palveluohjaajan tehtävään kuuluu mm. kasvokkaista asiakastyötä, työparityöskentelyä vertaisohjaajan kanssa, asiakkaiden saattamista palveluiden piiriin, verkostoyhteistyötä ja toiminnan kehittämistä yhdessä tiimin kanssa. Haku päättyy 30.4.2024.