Läheistenpäivä1_tw

Läheistenpäivä 5.5.2021

Oikeus saada tukea.

Toukokuun 5. päivä vietetään Läheistenpäivää. Kyseessä on päivä, jolloin muistetaan läheisiä, joiden elämään toisen päihderiippuvuus vaikuttaa. Läheistenpäivän teemana on tänä vuonna ”Oikeus saada tukea”.

Läheistenpäivä muistuttaa, että lain mukaan riippuvuuteen sairastuneen lisäksi myös hänen läheisillään on oikeus tuen ja avun saantiin. Läheisten asema ja tuen tarpeet tulee huomioida ja tunnistaa palvelujärjestelmässä nykyistä paremmin.

Päihdeongelma vaikuttaa kuormittavasti aina monen ympärillä olevan ihmisen elämään. Läheiset eivät ole tilanteessaan yksin, sillä Suomessa arvioidaan olevan noin pari miljoonaa päihdeongelmasta kärsivän läheistä. Läheiset kokevat tilanteessa usein moninaisia tunteita, kuten surua ja toivottomuutta sekä arvottomuuden ja häpeän kokemuksia.

Huoli päihteitä käyttävän tilanteesta voi johtaa siihen, että rajojen asettaminen suhteessa päihteitä käyttävään on hankalaa tai omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jää vähemmälle huomiolle.

On tärkeää, että kukaan ei joudu jäämään yksin vaikean tilanteen äärellä. Jokaisella meistä on oikeus nähdyksi, kohdatuksi ja kuulluksi tulemiseen. Muistetaan #myösläheiset.

TÄSTÄ LINKISTÄ LÖYDÄT PAIKKOJA, JOISTA LÄHEISET SAAVAT TUKEA VERKOSSA TAI PUHELIMITSE.

Mitä 5.5. tapahtuu?

Kampanjan järjestäjätahot jakavat Läheistenpäivänä ja sen ympärillä sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuillaan tietoa läheisten kokemuksista sekä avunsaantipaikoista.

Kutsumme sinut mukaan jakamaan oman kokemuksesi, mistä olet saanut toivoa tai kiitoksesi läheiselle 5.5. somessa hashtagilla #myösläheiset

Järjestöt tarjoavat keskusteluapua päihderiippuvaisten läheisille keskiviikkona 5.5. Sosiaalialan ammattilaiset päivystävät IRTI HUUMEISTA RY:N CHATISSA klo 10–15. A-klinikkasäätiön Päihdelinkin OLOHUONEESSA päivystetään klo 14–20. Olohuoneessa voi keskustella muiden läheisten sekä ammattilaisten kanssa. Raittiuden Ystävät ry:n RAITIS LINJA -PUHELIN päivystää läheisille klo 12–15 numerossa 0800 508 230.

 

Kampanjan järjestävät tänä vuonna:

 

Tiedote julkaistu alun perin Myllyhoitoyhdistyksen verkkosivuilla: https://myllyhoitoyhdistys.fi/2021/02/12/laheistenpaiva-5-5/

 

Lue seuraavaksi

Haemme vertaisohjaajaa sairaalaympäristössä tehtävään päihdetyöhön

8.12.2023

Etsimme moniammatilliseen tiimiimme oman päihdekokemuksen omaavaa vertaisohjaajaa. Tehtävässä saat mahdollisuuden tehdä mielenkiintoista työtä, kehittyä kokemusasiantuntijana sekä oppia tuntemaan päihde- ja mielenterveysalan toimintaa pääkaupunkiseudulla.

Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuudessa on mahdollisuus surra ilman leimautumisen pelkoa

31.10.2023

Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus järjestetään Helsingin Vanhassa kirkossa tiistaina 7.11.2023 klo 18. Lisäksi huumeisiin ja päihteisiin kuolleiden muistotilaisuuksia järjestetään ympäri Suomen ainakin 19 paikkakunnalla.