Kuvassa kädet jotka pitelevät kynttilää

Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuudessa on mahdollisuus surra ilman leimautumisen pelkoa

THL:n mukaan huumemyrkytyskuolemat ja huumausaineiden pitkäaikaisesta käytöstä johtuvat kuolemat ovat olleet kasvussa koko 2000-luvun ajan. Tuoreen tutkimustiedon mukaan vuonna 2022 Suomessa tapahtui 192 huumemyrkytyskuolemaa; kuolleista 53 oli alle 25-vuotiaita.

Huumekuolemien ehkäisyn Suomen mallissa stigman vähentäminen esitetään yhdeksi tavaksi ehkäistä huumekuolemia. Tällä tarkoitetaan päihdeongelmiin, päihteitä käyttäviin ihmisiin ja päihdepalveluihin liittyvien virheellisten ja kielteisten käsitysten vähentämistä.

Tutkija Essi Rovamon mukaan päihteiden käyttö on yksi stigmatisoiduimmista asioista yhteiskunnassa ja huumeisiin kohdistetut asenteet ovat kaikista jyrkimpiä. “Ulkopuolisissa ihmisissä stigma voi synnyttää pelon tunteita, mutta stigmatisoidussa itsessään myös häpeää. Stigma eristää ihmisiä yhteiskunnasta, kun heihin pidetään sosiaalista etäisyyttä. Lisäksi stigma hankaloittaa päihteitä käyttävien ihmisten hoitoon pääsyä.”

Rovamon mukaan stigman purkaminen lähtee aina sen tunnistamisesta: “Meillä kaikilla voi olla stigmatisoivia ajatuksia, ja ne on tärkeää tunnistaa. Jo tunnistamalla omat ajatusmallit voi katkaista stigmatisoivan käyttäytymisen kierteen”. Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka muistuttaa, että ihmistä ei tulisi nähdä vain huumeiden käytön kautta, sillä jokaisella on elämässään paljon muutakin.

Päihteitä käyttäviin kohdistuva stigma vaikuttaa myös heidän lähipiiriinsä. ”Päihteitä käyttävän läheisenä eläminen on törkeän yksinäistä, rankkaa ja jatkuvaa taistelua. Olen kohdannut epäluuloja, paheksuntaa ja suoraa syrjintää. Esimerkiksi julkisessa terveydenhuollossa en ole päässyt mielenterveyspalveluiden piiriin sen takia, että läheiseni käyttää päihteitä. Myös ystäväpiirini on supistunut paljon”, kertoo yksi päihteitä käyttävän läheinen. Hänen kokemuksensa mukaan päihderiippuvuutta ei useinkaan ymmärretä sairautena, vaan se nähdään moraalisena vajavuutena.

Stigma vaikuttaa läheisiin myös silloin, kun päihteitä käyttävä menehtyy. “Huumeisiin kuolleiden läheiset kokevat usein syyllisyyttä, häpeää ja syrjivää kohtelua. He jäävät usein yksin surun keskelle ”, Tukikohta ry:n toiminnanjohtaja Ron Furman kertoo. Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus tarjoaa läheisille ympäristön, jossa on mahdollisuus surra ilman leimautumisen pelkoa. Tilaisuus järjestetään Helsingin Vanhassa kirkossa tiistaina 7.11.2023 klo 18. Sen järjestävät yhteistyössä Irti Huumeista ry, Tukikohta ry, Stop Huumeille ry, KRAN rf, A-klinikkasäätiö, EHYT ry, EPT-verkosto, Sininauhaliitto, Myllyhoitoyhdistys ry ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunta. Tilaisuudessa muistetaan huumeiden käytön seurauksena menehtyneitä ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen.

Huumeisiin tai päihteisiin kuolleiden muistotilaisuuksia järjestetään ympäri Suomea pyhäinpäivän tienoilla. Tänä vuonna tilaisuuksia järjestetään ainakin 19 paikkakunnalla. Lisätietoa tilaisuuksista: https://www.vaiettumenetys.fi/muistotilaisuudet/

Päihteisiin kuollutta läheistä voi muistaa myös virtuaalisesti sytyttämällä tähden hänen muistokseen tai kirjoittamalla muistokirjoituksen: https://www.vaiettumenetys.fi/

 

Sosiaalisessa mediassa käytössä ovat seuraavat hashtagit:
#muistotilaisuus #huumekuolema #vaiettumenetys #minnesstund #drogdöd

 

Yhteyshenkilöt: 

Ron Furman, toiminnanjohtaja, Tukikohta ry, p. 040 820 2564

Mirka Vainikka, toiminnanjohtaja, Irti Huumeista ry, p. 0400 937 128

ruotsiksi: Mette Strauss, verksamhetsledare, KRAN rf, tfn: 050 410 7001

 

Tiedotteen lähettäjät:

Tukikohta ry
EHYT ry
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto)
KRAN rf
Myllyhoitoyhdistys ry
Stop Huumeille ry
Irti Huumeista ry
Perhe- ja läheistyö / Kakspy ry
Raiteilla-hanke / Kaakkois-Suomen Sininauha ry
Kouvolan Seurakunta
ViaDia Lahti ry
Nuorten Ystävät ry
A-klinikkasäätiö
Seinäjoen seurakunta
Sirkkulanpuiston toimintayhdistys ry
Sininauhaliitto
Päihdepalvelusäätiö
Kuopion ev.lut. seurakunnat

Lue seuraavaksi

Kannanotto: Päihde- ja mielenterveysjärjestöt vaativat hallitusta perumaan järjestöihin kaavaillut leikkaukset

9.4.2024

Päihde- ja mielenterveysjärjestöt ilmaisevat syvän huolen hallituksen suunnitelmista leikata sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksia. Järjestöjen toimintoihin esitetään massiivisia 100 miljoonan euron leikkauksia lähivuosina. Toteutuessaan leikkaukset vaarantavat järjestöjen toimintaedellytykset ja kyvyn toteuttaa tärkeää työtään. 

Haemme palveluohjaajaa!

8.4.2024

Haemme palveluohjaajaa työskentelemään Tukikohdan SATU-toiminnassa. Toiminnassa tarjotaan tukea sairaalahoidon rinnalle sekä sairaalajakson jälkeiseen arkeen. Palveluohjaajan tehtävään kuuluu mm. kasvokkaista asiakastyötä, työparityöskentelyä vertaisohjaajan kanssa, asiakkaiden saattamista palveluiden piiriin, verkostoyhteistyötä ja toiminnan kehittämistä yhdessä tiimin kanssa. Haku päättyy 30.4.2024.