Huolta vai hyvinvointia

Huolta vai hyvinvointia? Ratkaisuja päihteiden käyttäjän läheisen huomioimiseen hyvinvointialueilla

Aika: tiistai 17.9.2024 kello 14.00 – 16.00
Paikka: Helsingin keskustakirjasto Oodi (Kuutio-sali) tai etäyhteys
Kenelle: Hyvinvointialueiden palveluista päättävä henkilöstö sekä läheisiä työssään kohtaavat ammattilaiset
Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu mukaan paikan päälle 9.9. & etäosallistujaksi 15.9. mennessä.  Avaa ilmoittautumislinkki

Suomessa sadat tuhannet ihmiset kokevat haittaa perheenjäsenen tai muun läheisen ihmisen päihteiden käytöstä. Läheisten kuormitus voi oireilla esimerkiksi masennuksena, uupumuksena tai fyysisinä oireina. Monet läheiset kokevat, että he jäävät vaille tarvitsemiaan palveluita, eikä heidän tarpeitaan tunnisteta terveydenhuollossa riittävästi. Päihteitä käyttävien läheiset ovat lain mukaan oikeutettuja tukeen.

Tilaisuuden tavoitteena on lisätä tietoisuutta läheisten tukitarpeista ja etsiä yhdessä konkreettisia keinoja ja ratkaisuja, joilla palveluiden saavutettavuutta voidaan vahvistaa. Tilaisuus on maksuton.

Ohjelma:
– Päihteiden käyttäjän läheinen palveluissa
– Läheisen tuen tarpeet – keskustelemassa läheinen ja läheistyöntekijä
– Paneelikeskustelu: Kuka auttaa läheistä?
– Järjestöjen kehittämiä ratkaisuja

 

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Sininauhaliitto, Tukikohta ry, Irti Huumeista ry, FinFami Uusimaa ry, Nuorten Ystävät ry/Verto, A-klinikkasäätiö, Ehyt ry, Helsingin kaupunki, Myllyhoitoyhdistys ry & Kalliola.

Lue seuraavaksi

Kohti inhimillisempää päihdepolitiikkaa – Tukikohta ry:n kunta- ja aluevaalitavoitteet

9.4.2025

Haluamme varmistaa, että päihdepalvelut ovat helposti saavutettavia, kokonaisvaltaisia ja vastaavat ihmisten yksilöllisiin tarpeisiin. Järjestöjen roolia on vahvistettava ja palveluketjuja sujuvoitettava.

Osallistu omaisten hyvinvointia, taloudellista tilannetta ja palvelukokemuksia koskevaan tutkimukseen

7.4.2025

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma (MIPA 2.0) kerää kyselyllä tietoa siitä, miten sosiaaliturvaan ja palveluihin viime aikoina tehdyt muutokset näkyvät omaisten arjessa, hyvinvoinnissa, taloudessa ja palvelujen saannissa. Olet tutkimuksen kohderyhmää, jos läheisesi mielenterveyden vaikeudet, päihteiden käyttö tai muu riippuvuus vaikuttavat elämääsi.