Päihdetyön vertaistoimintaa kehittävältä Osis II -hankkeelta ilmestyi marras-joulukuussa kirjanen, johon on koottu vertaisten kokemuksia käytännön vertaistyöstä. Tarinoita vertaisuudesta – Osiksen vertaisten tarinoita vertaistyön ytimestä kuvaa vertaistoiminnan arkea vertaisten itsensä kertomana. Kirjanen avaa vertaistoiminnan merkitystä niin vertaisille itselleen kuin heidän tukemilleen ihmisille.

Vertaisten tarinat paljastavat, että vertaistoiminta on paljon enemmän kuin vain palveluihin saattamista, ohjaamista ja vertaistuen antamista. Se on myös vertaiselle mahdollisuus löytää itselleen uusi identiteetti ja paikka yhteiskunnassa. Sen avulla voi tuntea olevansa muutakin kuin päihteiden käyttäjä. Toiminta myös tarjoaa sisältöä elämään ja yhteisön johon kuulua.

Julkaisun tarinat kertovat siitä, kuinka vertaistyön tekeminen tarjoaa merkityksellisyyden ja osallisuuden kokemuksia toiminnassa mukana oleville ihmisille. “Kun saat autettuu jotain toista, saat itekkin jotain takas. Siitä saa paremmat kiksit, kun mistään kamasta ikinä”, kuvaa eräs Osiksen vertaistoiminnassa mukana ollut vertainen kokemuksiaan kirjasessa.

Tarinoita vertaisuudesta on julkaistu painettuna vihkosena. Se on myös sähköinen julkaisu, joka on luettavissa täällä.

Vuosina 2011-2017 haittoja vähentävää vertaistoimintaa pääkaupunkiseudulla kehittänyt Osis-hanke jatkuu vuonna 2018 yhteistyössä Tampereella toteutettavan Völjy-hankkeen kanssa. Osis on Tukikohta ry:n, A-klinikkasäätiön ja Suomen Lumme ry:n kumppanuushanke, jota rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoista.

 

Lisätiedot:

Hede Kumpulainen
projektisuunnittelija
puh. 044 752 3033
hede.kumpulainen(a)tukikohta.org

Kati Savolainen
projektisuunnittelija
puh. 040 167 6209
kati.savolainen(a)a-klinikka.fi

Tietoa sivustolla käytettävistä evästeistä